אנחנו

אנחנו

יום ראשון, 12 בדצמבר 2010

לוד


לוד עומדת במקומה מלפני ימי המקרא היא ראתה כל ממלכה ואימפריה שקמה ונפלה כאן, הרומאים, הממלוכים, העותומאנים, כ-6,000 שנים רצופות של היסטוריה עשירה שמוסוות תחת מסך של הזנחה והתפוררות. בעברה הייתה לוד ציר מרכזי וחיברה בין הערים המרכזיות של מזרח התיכון, מדמשק, דרך ירושלים ועד קהיר. "המלון של לוד," חאן אל-חילו נבנה במאה ה-13 ושימש במשך 800 שנה את הזרם הקבוע של נוסעים מכאן לכאן.

חאן אל חילו בית הבד

השימוש בו נפסק עם כיבוש לוד ב1948 וכיום הוא עומד, מוקף גדר ומתכלה, בלב העיר העתיקה. מצבו של החאן מייצג את היחס הכללי הניתן להיסטוריה של לוד. כאילו לא שווה לספר את הסיפור של העיר הזאת, אתרי עתיקות ומורשת מדהימים קורסים אל תוך עצמם. בדומה לחאן, ובמצב אף יותר גרוע, עומד בית הבד של לוד, מתפרק, ליד השוק. כיום, ידועה לוד לא על ההיסטוריה שלה, אלא כבירת הפשע והסמים של ישראל. כך מוחקים סיפורה של עיר ואת גאוותם של תושביה.

עצובה בהרבה מההזנחה של ההיסטוריה של העיר היא ההזנחה של התושבים שלה. אתה מנסה לצלם את הזבל אבל הילדים בכל מקום, ולהיפך: קשה יהיה לתפוס את הילדים בלי שיחדרו לפריים ערימות הזבל, הפחים הבוערים ונחילי הביוב. שכונת הרכבת, הנקראת כך בגלל מיקומה על מסילות הרכבת, מזעזעת. אין מילה אחרת. היא נראית כמו הרעים שבגטאות האמריקאיים. זאת כבר לא הזנחה. זאת התעללות.

אם צריך עוד דוגמאות להזנחה הפושעת של הרשויות בילדים אפשר להסתכל על המקרה של אולם הספורט של חטיבת ביניים "נוה ירוק" הנמצא בשכונת נוה ירוק. אולם הספורט נשרף לפני 13 שנה וטרם שופץ, הוא רק עומד בשטח ביה"ס ומאיים לקרוס. מלבד בתי הספר, אין בשכונה מקום למשחקים ולא מקום ירוק. מרכז "מוסאוא" לזכויות האזרח עתר לבג"ץ בדרישה לחייב את עיריית לוד לשפץ האולם.

סיפורה של דהמש קיצוני עוד יותר. כפר ערבי קטן בין לוד לרמלה שקיים עוד מלפני הקמת מדינת ישראל. בדהמש גרים כ-600 תושבים, ללא רחובות סלולים, ללא תשתיות, בין ערימות ענק של מיזבלה. למרות שהכפר קיים מלפני הקמת המדינה, עד היום לא הוכר ואף רשות מקומית אינה לוקחת עליה חסות. יותר מזה, תושבי דהמש צריכים להיאבק כדי שלא יהרסו את בתיהם.

לאחרונה, אישרה הממשלה תוכנית לשיקום לוד בהיקף 160 מיליון שקל. כמובן שאחר סכום כזה גדול קשה לעכוב בדיוק. בכל זאת יש נתונים שאפשר לראות: 60 מיליון לשיפור התחזוקה הציבורית לעומת 4 מיליון לשירותי הרווחה, ו800 אלף (0.5%) שיוקצה לפעילות תרבותית בלוד. 3,000 יחידות דיור עבור האוכלוסייה הערבית של לוד, 4,500 יחידות דיור למשיכת אוכלוסייה חדשה ללוד. כמובן שאף שקל לא ילך לשיפור המצב של דמהש כי הרי היא אינה חלק מלוד. כך לפחות נראה הדבר על נייר. אין לי ספק שבפועל יעוותו הסכומים, וכמו תמיד ינושלו תושבי לוד מהמגיע להם לטובת קבלנים, פקידים וכל שאר אלוקות.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה